Overdanmark

Overdanmark er en politisk dagligstribe, der benytter realisme i stedet for karikatur til at udstille magtforholdene blandt pengemænd, politikere og mediefolk.

Overdanmark er et opgør med den gammeldags sjove satire med store næser, som altid bliver læst som et partsindlæg.
Uden særlige overdrivelser bringer Overdanmark nyhedsmediernes talende overkroppe med navneskilte under , hvor løgnene får dokumentarisk status som nyhedsklip.

Når dette elektroniske dukketeater lukkes ned eller afsløres som utroværdigt, bortfalder vores konceptualisation af magthaverne. De har næppe noget liv udenfor skærmen, og hvis Overdanmark bliver læst nok, må de antages at falde livløse om.

Serien gik i Ekstra Bladet fra maj 2003 til maj 2004, og i 2006 i Dagbladet Arbejderen.
Læs mere om seriens teoretiske grundlag her: (link)

Udtalelser om serien og uddrag af anmeldelser:

” De siste årenes råeste nordiske satireserie er Jørgen Bitschs OverDanmark. … Stripene er bygd opp som TV-reportasjer, men Bitsch stiller spørsmålene han mener hovedstrømsmedia overser – og lar politikerne si det de tenker, uten taktiske hensyn. Bitsch er genuint forbannet på den danske makteliten. Det gir serien en ensidig politisk slagside, men også en antiautoritær tilnærming som gjør den herlig respektløs. Et hovedbudskap i serien er retorikkens tragiske seier over logikken i dansk politikk”
”OverDanmark er den råeste satireserien i Norden de siste årene. Den er ekstremt subjektiv, med Bitsch som både anklagemakt og dommer – og forsvarerne stengt ute… Albumet kan gi bedre innsikt i dansk politikk enn en hel årgang av Politiken.”

LE MONDE diplomatique, juni 2006 – af Morten Harper, tegneseriekritiker og president i Norsk tegneserieforum. http://www.lmd.no/?p=925

”Overdanmarks knivskarpe satire tager over, når Danmarks kritiske journalister går hjem. Mens jeg har arbejdet med at dække Irak-krigen har det været underholdende – og såmænd også lidt beskæmmende – at blive overhalet indenom, ikke af journalister fra de konkurrerende medier – men af en tegneserie. Godt gået”

Bo Elkjær, journalist. Cavlingprismodtager 2004 for dækningen af (løgnen bag) Irakkrigen.

”Overdanmark er vel vores bedste bud på et nationalmuseum for de dårlige argumenter – indtil vi får bygget et ordentligt skrummel på Kasernegrunden i Farum. Man kan ikke helt se TV-avisen på samme måde efter at have set ’Overdanmarks’ nådesløse udstilling af de ufrivilligt komiske udtalelser og oversete sammenhænge, politik er så rig på, hvis man lytter godt efter. Det gør Bitsch. Skarpere end Michael Moore – og uden hængerøv.
’Overdanmark’ er fremragende satire – og et effektivt afspinnings-middel.”


Jeppe Gaardboe, journalist og dokusatiriker. Tilrettelægger af ’Den Halve sandhed’, DR2. Cavlingprismodtager 2013 for Skattelysagen, DR1.

”Indgangen til Jørgen Bitsch’s Overdanmark er aviser og TV. Det vil sige den virkelighed, vi alle sammen altid får kastet i hovedet som værende virkelig, men som i virkeligheden er et dagligt industriprodukt, hvor der på få sekunder skal forklares, spinnes og skarpvinkles på meget komplicerede emner.
Jørgen Bitsch er ganske grov, skærende og karikerende. Men når han er bedst, er han også uhyggelig tæt på den ægte virkelighed. Tættere end disse års harmoniserede og industrialiserede medieprodukter.”

Anders-Peter Mathiasen, journalist. Cavlingprismodtager 2005 for Dan Lynge-sagen og 1989 for Stadsarkitektsagen.

”HuskMitNavn er den gode og Bitsch den onde.”
Søren Vinterberg, Politiken, d. 29. april 2006

”Samfundskritisk litteratur når det er bedst (eller i hvert fald sjovest)”

Dagbladet Arbejderen, d. 25. februar 2006.
http://old2010.arbejderen.dk/artikel/2006-02-25/fad-ser-fra-ind-og-udland

”Tilsammen danner de 200 striber et veritabelt katalog over de seneste års talrige politiske skandaler, korruptionssager, løgne og fortielser med magthaverne i regeringen og dens støtteparti som de absolutte hovedpersoner. Irakkrigen, EU-politikernes grænseløse grådighed og svineproducenternes svineri er blot nogle få af de emner, der i Jørgen Bitsch’s fotorealistiske fremstillingsform bliver hængt ud til spot og spe, nogle gange i en lovlig skinger tone, men lige så ofte på en vittig og begavet måde…
… formår Bitsch alligevel forbløffende ofte at få udstillet magthavernes hykleri og dobbeltmoral med ganske enkle midler, bl.a. via sidestillingen af pampernes indbyrdes modstridende udtalelser”

Bibliotekernes Lektørudtalelse